zondag 6 september 2015

Iedereen heeft wel een mening over Spanje en de inwoners van het land...

MADRID – . Zo denkt men vaak in het buitenland dat Spanjaarden lui zijn en alleen maar van het leven willen genieten met hun fiesta, siesta en sangria. Als buitenlanders dan in het land komen wonen en de Spanjaarden echt leren kennen dan ziet men opeens een ander volk. Na meer dan 20 jaar woonachtig te zijn in dit mooie land zijn er nog steeds een aantal zaken over de Spanjaarden die mij opvallen. Wellicht jou ook wel?

Spanjaarden zijn een verwarrend volk. Aan de ene kant is men spontaan maar aan de andere kant houdt men van routine. Spanjaarden zijn erg traditiegetrouw maar ook weer sociaal liberaal. Daarnaast kunnen Spanjaarden maar niet beslissen of hun land een prachtig paradijs op aarde is of de hel die haar inwoners test, zeker ten tijde van crisis.
Spanjaarden houden van vloeken en hard praten
Nederlanders en Belgen kunnen goed vloeken maar bij lange na niet zoals de Spanjaarden. Het is in het geheel niet ongebruikelijk om mensen (oud en jong) het woord “coño” (kut) te horen gebruiken of “cojones” (kloten) of “gilipollas” (klootzak). Ook het woord “joder” (fuck) is niet ongebruikelijk om te horen in een conversatie of, zelfs erger, op de televisie in series en films. Dit lijstje is niet bedoeld om jou als lezer de verkeerde woorden te leren maar meer om je voor te bereiden op wat je te wachten staat in Spaanse gesprekken.
Men is ook helemaal niet bang om hard te praten zodat iedereen op straat kan horen wat men zegt en waar men het over heeft. Zeker met de mobiele telefoons die overal aanwezig zijn, komt het maar al te vaak voor dat je rustig op een terrasje zit en aan de tafel naast je lekker hard in de mobiel wordt gesproken/geschreeuwd, zonder dat het hen uitmaakt of je mee zit te luisteren of niet.
Daarnaast houden Spanjaarden schijnbaar van herrie. Men schreeuwt of praat hard, een groepje van 4 Spanjaarden maakt net zoveel herrie als een groep van 12 Nederlanders/Belgen. In restaurants en bars is het zeer gebruikelijk dat er hard wordt gepraat en men kan dan ook alle gesprekken volgen zonder dat het hen iets uitmaakt overigens.
Spanjaarden vinden het niet leuk om alleen te zijn
Het is vaak helemaal goed om even alleen te zijn, alleen naar een film te gaan of om zelf iets te gaan drinken in een bar of op een terras. Men ziet echter zelden een Spanjaard alleen aan een tafeltje zitten of alleen in een filmzaal zitten. Als een ongeschreven regel moet een Spanjaard altijd vergezeld worden door een andere persoon en men houdt er niet van om meer dan 5 minuten alleen te zijn. Is dat wel het geval dan wordt meteen (weer) die mobiel gepakt om iemand te bellen of om Facebook te bekijken (ben je dan alleen of niet).
Het sociale deel van de Spanjaarden is uiteraard een uitstekend iets en het is wat de maatschappij samen houdt. Als je in Spanje komt wonen heb je dan ook binnen de korstte keren een groepje vrienden en bekenden om je heen en hoef je jezelf zeker niet alleen te voelen, ook niet als buitenlander. Het maakt iemand die echter wel graag alleen wil zijn wel een “zielig” geval en iets waar men van opkijkt in Spanje.
Spanje leeft op het uur
Een van de dingen waarom buitenlanders naar Spanje komen is het feit dat de Spanjaarden niet leven met de klok in hun hand. Het losse en relaxte leven waarbij het mogelijk is om op elk moment van de dag te doen waar men zin in heeft doet veel buitenlanders beslissen om naar Spanje te verhuizen. Niets is echter minder waar.
De Spanjaarden houden zich net zo aan vaste tijden als Nederlanders of Belgen alleen op een andere manier. Men doet al snel elke dag hetzelfde en graag ook nog op hetzelfde tijdstip. Dit is mede te danken aan de dictator Franco die de klok terugzette en na de wereldoorlog deze nooit meer veranderde naar de echte tijd. Het ontbijt voor de Spanjaarden is altijd tussen 10 en 11 uur ’s-morgens. Ook als men aan het werk is, is het heel gewoon om 15 of meer minuten naar een café te gaan en een bakkie te doen.
De lunch vindt altijd plaats tussen 14 en 15 uur en dan uiteraard het liefst zo uitgebreid mogelijk want voor een Spanjaard is de middagmaaltijd de belangrijkste van de dag. Alles sluit dan in Spanje en iedereen gaat voor de “siesta” weg. Dit is iets waar ik na 20 jaar nog steeds niet aan kan wennen en men moet hier goed rekening mee houden in het dagelijkse leven. Het avondeten wordt dan meestal genuttigd rond 21 tot 22 uur wat voor ons buitenlanders natuurlijk erg laat is (maar alles went).
Het gaat echter niet alleen maar om de dagelijkse routine. Het lijkt er wel op dat de Spanjaarden het hele jaar al gepland hebben. Zo gaan ze altijd naar dezelfde skipiste in de winter, hetzelfde strand in de zomer, dezelfde restaurants tijdens belangrijke evenementen, komen ze samen met dezelfde mensen en eet men altijd hetzelfde eten met Kerst, Oud op nieuw, Pasen en andere dagen. Routine op en top.
Spanjaarden en hun afval
Spanjaarden zijn erg schoon. Dat betekend, ze zijn schoon in hun eigen huis waar elk hoekje vaak met bleekmiddel wordt schoongemaakt en waar de vrouw des huize (helaas nog steeds) met haar schort om het hele huis schoon houdt. Dit veranderd echter meteen wanneer men op straat komt.
Papier, sigarettenpakjes, lege plastic flesjes water, plastic zakken etc. Het wordt allemaal zomaar op straat gegooid. Dit is wellicht wel iets wat mij persoonlijk het meeste stoort aan de Spanjaarden, hun wijze van het omgaan met afval. Het is niet ongebruikelijk om zakken afval NAAST de containers te zien staan, bankstellen, matrassen en ander groot vuil wordt gewoon op straat gezet en asbakken worden vrolijk leeg gemaakt naast de auto. Rokers gooien hun sigaretten op straat alsof deze zullen wegsmelten onder de zon en hondenpoep wordt simpelweg niet opgeruimd.
Waar ligt toch dat probleem met afval? Ouders die hun kinderen niet goed opvoeden of zelf het slechte voorbeeld geven? Scholen die geen aandacht geven aan het afvalprobleem? Ik weet het niet maar het is en blijft een probleem. Wellicht komt dit ook door het feit dat men graag “pipas” (zonnebloempitten) eet op straat en deze gewoon op de grond gooit of het feit dat het gebruikelijk is om in een tapasbar alles op de grond te gooien. Tandenstokers, ketchup zakjes, tandenstokers etc. het ligt er allemaal (al is mij ooit verteld dat men dit graag ziet want dat betelend dat een bar dan druk bezocht wordt).
Spanjaarden houden van kritiek geven maar niet ontvangen
De gemiddelde Spanjaard houdt ervan om kritiek te geven op alles en iedereen. Eerlijk gezegd zijn er genoeg redenen te bedenken waarom een Spanjaard zou mogen klagen (denk aan de corruptie, werkloosheid, falende politici, etc,). Echter, op het moment dat een buitenlander iets negatiefs zegt over het land dan komt de defensie naar boven en verdedigt men het land en de mensen. Pas op wat je zegt over Spanje en de Spanjaarden want je kunt zomaar een Spaanse vriend verliezen als je een verkeerde mening hebt. Dat geldt al helemaal in sommige delen van het land zoals Catalonië, Andalusië of Baskenland waar men erg trots is op hun eigen regio en kritiek niet zomaar accepteert.
Nederlanders en Belgen hebben nogal snel de neiging om alles te vergelijken met hun eigen land waar Nederland en België in veel opzichten winnen. Deze vergelijkingen vallen echter niet altijd in goede aarde en een Spanjaard zou dan wel eens kunnen gaan denken “rot dan op naar je eigen land”. Als je naar Spanje komt om te wonen en werken moet je ook de regels accepteren die het land en het volk erop nahouden. Er zijn er echter nog steeds een paar die ik na meer dan 20 jaar nog steeds niet begrijp en misschien wel nooit zal gaan begrijpen.
Nog een aantal tips: Geef niet teveel kritiek op de Spanjaarden en Spanje, vergelijk niet alles met je eigen land, zeg niets verkeerd over de culinaire hoogstandjes van Spanje, denk goed na voor welk voetbal team je bent (dat zit bij veel Spanjaarden erg diep) en probeer je zoveel mogelijk aan te passen aan de cultuur, gewoontes en tradities van je nieuwe gastland.
LET OP: Het hierboven geschreven verhaal is uiteraard een eigen mening van de redactie van Spain Today maar over het algemeen zul je als trouwe Spanjeganger of inwoner van dit prachtige land het er wel mee eens zijn.

zaterdag 5 september 2015

Gewoon een aantal redenen waarom Spanje de beste plaats is om te wonen


Er zijn diverse redenen waarom mensen naar Spanje emigreren of enorm veel op vakantie komen. Een daarvan kan natuurlijk werk zijn of het willen opzetten van een eigen bedrijf (bar, hotel, camping of de immer populaire B&B) maar het kan ook zo zijn dat je op een bepaalde leeftijd lekker rustig wilt genieten van het beste wat Spanje te bieden heeft: rust, natuur, cultuur, gastronomie en natuurlijk het weer.

Ondanks de negatieve zaken die men vaak zal tegenkomen wanneer je de stap neemt om te gaan wonen in Spanje en de “foute” makelaar gebruikt, willen wij hier de goede redenen aanhalen om naar Spanje te verhuizen of nog vaker op vakantie te gaan.

Het weer
Uiteraard de nummer een voor velen: de heerlijke – soms te warme – temperaturen. Zeker voor diegene die gaan wonen langs de middellandse zee kust, op de Balearen en natuurlijk de Canarische Eilanden is het weer erg belangrijk. Spanje telt zo’n beetje de meeste zonne-uren per jaar van Europa maar vergis je niet, het kan ook behoorlijk koud zijn in het land. Het hangt er helemaal vanaf waar men gaat wonen. Het mooie weer helpt echter wel dat een inwoner zich lekker en happy voelt en dat wil toch iedereen.

Hoogste levensverwachting
Spanjaarden hebben volgens recente studies een van de hoogste levensverwachtingen van Europa en dat is ook vaak te merken in het dagelijkse leven. Over het algemeen zijn de ouderen van dagen in Spanje vaak actiever dan in andere landen en is het nog heel normaal om ver in je 70 of begin 80 nog elke dag de maaltijden voor de familie te regelen of zelfs op het platteland te werken. Het middellandse zee dieet bestaande uit olijfolie, vis, groenten en vlees zorgt ervoor dat de Spanjaarden over het algemeen gezonder leven. Voor veel Spanjaarden is het dus helemaal niet erg om oud te worden. Desalniettemin zijn er natuurlijk ook nadelen. Zo zijn verzorgtehuizen voor de ouderen niet te vergelijken met wat er bv.  in Nederland of België te vinden is, en dan hebben we het natuurlijk niet over die speciaal gebouwd worden voor de buitenlanders. Ook de pensioenen en sociale voorzieningen zijn zeker niet te vergelijken met bv. België of Nederland.

Beste land voor kinderen en moeders of…
Volgens diverse studies is Spanje het land waar de kinderen vaak het langste in huis blijven omdat ze het daar zo goed hebben of geen andere mogelijkheid hebben. Moeders zijn zo veel meer jaren nauw verbonden met hun kinderen maar … uiteraard is niet iedereen daar blij mee. Kinderen kunnen soms tot ver in de 30 jaar nog thuis wonen en dat is eigenlijk ook niet helemaal normaal. Feit is echter dat de hoge werkloosheid en enorme kosten voor een eigen (huur) woning de kinderen vaak thuis houdt. Naast de kinderen komen ook vaak de grootouders of een van de twee grootouders thuis wonen vanaf een bepaalde leeftijd waardoor er soms drie of zelfs vier generaties onder een dak leven. Is dat dus goed voor moeders en kinderen?

Familiebanden
Spaanse families zijn over het algemeen veel hechter dan in andere landen. Het is niet ongebruikelijk dat hele families, inclusief neven, nichten, tantes en ooms bij elkaar komen tijdens de weekenden. Familiebanden zijn veel hechter en men ziet elkaar regelmatig, iets wat in landen als bv. Nederland en België niet altijd het geval is. Merk je daar ook iets van als je als buitenlander naar Spanje gaat om te wonen? Waarschijnlijk niet maar met een woning onder de zon weet de hele familie jou ongetwijfeld wel weer te vinden.

Cultuur en monumenten
Spanje staat bol van de monumenten die ook door UNESCO gewaardeerd worden. Spanje is op de lijst van landen met aantal Wereld Erfgoed Monumenten het derde land bovenaan, na China en Italië. In totaal zijn er 44 UNESCO monumenten of parken te vinden waardoor Spanje een geweldig land is om cultuur en natuur te snuiven. Bijna elke autonome deelstaat in Spanje heeft ergens wel iets van UNESCO staan wat men kan bezoeken. Spanje is dus wat betreft natuur en cultuur een paradijs.

Gastronomie
Al het beste en moois van Spanje gaat door de maag, dat zegt men in het land. Vraag aan een Spanjaard hoe een reis of vakantie was en men heeft het altijd als eerste over het eten en restaurants. Vier van de tien beste restaurants in Europa zijn in Spanje te vinden en het aantal restaurants met een of meerdere Michelin sterren is enorm veel. Daarnaast zijn er ontzettend veel goede restaurants in het hele land te vinden waarbij elke autonome deelstaat weer haar specialiteiten heeft. Of je nu van de typische Paella, Tapas, Pintxos of visgerechten houdt, Spanje heeft het allemaal. Wonen in Spanje is dus niet goed voor het aantal kilo’s en ook wat betreft drank staat Spanje bovenaan als beste, denk maar aan de vele soorten en merken uitstekende wijnen en cava’s.

Mañana…
Mañana, wat letterlijk morgen betekend, wordt nog steeds veel gezegd maar gelukkig wel steeds minder toegepast. Het opschuiven van het regelen van zaken of oplossen van problemen is Spaans goed en dat kan weliswaar charmant overkomen maar als je eenmaal in Spanje woont, kan dat ook zeer vervelend worden. Het relaxte leven en het genieten van alle momenten per dag staat echter wel bovenaan de lijst bij de meeste Spanjaarden. Ga maar eens rond 20.00 uur op een terrasje op een stadsplein zitten en het is een drukte van belang. Soms lijkt het er echter wel op dat dit belangrijker is dan bijvoorbeeld werken en het af krijgen van iets … 

De achterkant van de medaille:
Ok, Spanje is zeker niet perfect en heeft ook veel negatieve aspecten en grote problemen. We kunnen daar natuurlijk ook een lijstje van maken maar dat zou niet zo positief zijn (wel de realiteit wellicht). Ondanks de economische crisis, enorme werkloosheid, problemen met het milieubeleid, fraude en corruptie is Spanje voor ons Nederlanders en Belgen zeker een mooi land om te wonen.


Bron Spanje Specials : MADRID – 06/06/15