zaterdag 30 augustus 2014

Buitenlanders kopen meeste huizen aan Costa Blanca - Bron: De Week


COSTA BLANCA - De Costa Blanca is de Costa del Sol voorbijgestreefd als Spaanse regio waar buitenlanders de meeste huizen kopen. Dat blijkt uit cijfers die de Generalidad Valenciana vorige week bekend maakte en die over de eerste zes maanden van 2014 gaan.

In die periode was Alicante met afstand de Spaanse provincie waar de meeste huizen gekocht werden door buitenlanders. Van alle huizen die er in Spanje aan buitenlanders werden verkocht tussen januari en juli lag 31 procent in de provin­cie Alicante.

De provincie Malaga moest het met 7 procent minder doen.

De huizenverkoop aan buitenlanders is een sector waarin veel geld omgaat - volgens de studie 3,5 miljard per jaar - maar die volgens een door de Generalidad Valenciana uitgevoerde studie nog veel beter benut zou kunnen worden. Veel van de door buitenlanders gekochte huizen worden namelijk maar enkele maanden per jaar bewoond.

Een door een buitenlandse resident bewoonde woning levert geld op in veel sectoren; denk aan water­, licht-, gas- en telefoonrekeningen, dingen in supermarkten, winkels, bars en restaurants.

Een woning die maar een korte periode per jaar wordt bewoond, lev­ert veel minder op.

Volgens de studie besteden de huizenbezitters die hun huis alleen voor vakantie benutten gemiddeld 8380 euro per woning per jaar terwijl dat bij de buitenlandse residenten op 21.344 euro uitkomt.


Er zou dus naar mogelijkheden gekeken moeten worden om ervoor te zorgen dat de buitenlandse bezoekers vaker komen of langer blijven, ook omdat urbanisaties met veel leegstaande woningen sneller aftakelen en achterstallig onderhoud laten zien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten