vrijdag 19 september 2014

Buitenlands vakantiehuis minder belast 19/09/14 - 05u27 Bron: Belga


Wie een vakantieverblijf in Spanje, Frankrijk of een ander EU-land heeft, zal daar iets minder belastingen moeten op betalen. Dat besliste het Europees Hof van Justitie, zo melden diverse kranten vandaag.

Belgen betalen belastingen op de inkomsten uit hun vastgoed. Voor binnenlandse woningen worden die inkomsten geraamd via het kadastraal inkomen, wat doorgaans een pak lager ligt dan de echte verhuurwaarde. In het buitenland kan de fiscus echter wél die reële huurwaarde gebruiken als belastbare inkomsten. Dat betekent dat de eigenaar belastingen betaalt berekend op een grotere som.

Het Europees Hof van Justitie vindt dat een discriminatie en besliste dat Belgische rechters de belastingregels voor buitenlandse woningen niet mogen toepassen. Wie toch op echte huurinkomsten van buitenlandse woningen wordt belast, kan daarom een bezwaar aantekenen bij de fiscus.

Het Europees Hof van Justitie velde het arrest vorige week donderdag in alle stilte. Gisteren pas raakte het arrest bekend.


Meer Belgen geven tweede verblijf in buitenland aan 6/09/14 - 07u49  Bron: Belga

Het aantal Belgische belastingbetalers die aangeven minstens een tweede verblijf in het buitenland te bezitten is op een jaar tijd met 14 procent gestegen. Dat schrijven de kranten van Sudpresse op basis van cijfers van de FOD Financiën voor 2013.
Van de Belgen gaven er 57.362 zo'n tweede verblijf aan, tegenover 50.281 in 2012. In vijf jaar tijd gaat het om een stijging met 46 procent.


Het fenomeen is volgens de kranten ongetwijfeld te wijten aan de vele mogelijkheden waarover de fiscus ondertussen beschikt om fraudeurs op te sporen, maar evenzeer aan de lage rente op de spaarboekjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten