dinsdag 9 juni 2015

Waarom kopen de Belgen zoveel woningen in Spanje? Bron: knack

MADRID – De laatste 24 maanden is er een enorme stijging waargenomen op de Spaanse huizenmarkt waarbij met name opvalt dat er zoveel Belgen tussen zitten die een woning kopen in het zonnige vakantieland. Op de website Knack.be staan enkele van de redenen waarom nu net de Belgen massaal aan het kopen zijn geslagen. Naast meer woningverkopen aan Belgen is ook het aantal Belgische toeristen met zo’n 17% toegenomen dit jaar. Spanje is hot in België schijnbaar.
Belgen kopen dus steeds meer vastgoed in Spanje maar waarom dan eigenlijk? Schijnbaar is het nu helemaal een nieuwe droom om een eigen huis te hebben in het zonnige land en daar te genieten van de zon, zee, strand, cultuur en gastronomie. Vorig jaar was er al een enorme “boom” te merken onder de Belgische huizenkopers in Spanje waarbij gesproken wordt over een toename van maar liefst 80%.
Een van de redenen kan zijn dat Belgen veel liever geld besteden aan een woning in Spanje dan aan de bank waar de opbrengsten op de spaarrekeningen steeds lager worden. Volgens makelaars zijn het op dit moment met name jonge mensen met beide een inkomen die hun weg vinden naar de Spaanse vastgoedmarkt. De nieuwe tweeverdieners willen hun spaartegoeden graag investeren in een Spaanse woning, mede omdat zij hun eigen woning in België vaak al hebben afbetaald.
Vroeger waren het vooral gepensioneerden die wegdroomden van een woning aan de Spaanse Costa en daar het hele jaar te genieten van de zon. Nu zijn het meer de jonge tweeverdieners die deze droom graag willen waarmaken door te investeren in een vakantieverblijf. We hebben het dan over dertigers en veertigers die liever hun geld uitgeven aan een Spaanse woning dan aan hun spaarboekjes.
Daarnaast zijn er steeds betere woningen te koop tegen betere prijzen op de Spaanse vastgoedmarkt. Mede vanwege de bouwcrisis zijn woningen die vroeger 370.000 euro kostten nu al te krijgen voor 250.000 euro of minder. Niet alleen de prijzen zijn dus gedaald maar voor minder geld krijg je nu ook kwalitatief betere woningen omdat de bouwpromotoren meer kleinschaligere projecten van kwaliteit bouwen.
Daarnaast spelen de verbindingen tussen België en Spanje ook een grote rol. Er zijn meer vluchten te vinden tegenwoordig tussen meerdere vlieghavens in België en Spanje waardoor er ook betere prijzen zijn voor vliegtickets. Met name die verbeterde vluchtverbindingen tussen beide landen hebben ervoor gezorgd dat het makkelijker en voordeliger is om “even” naar de woning in Spanje te vliegen voor een paar dagen rust en zon. Dit werkte ook altijd in het voordeel voor de Britten die dankzij de low cost vliegmaatschappijen jaren geleden ook steeds meer kochten in Spanje.
Francis Scheirs (El Premio)                         Telefoon         0034 674 86 07 97
Avenida Mediterraneo 204, 2° 1                    Skype             elpremio1
03725  Teulada                                               E-mail:           francis@elpremio.es
Prov. Alicante     España.                               Website:         www.elpremio.es

Geen opmerkingen:

Een reactie posten